Dokumenter

Del

De borgerlige partiene i Oslo bystyre stemte i dag ned et forslag om at hovedstaden bør slutte seg til "Mayors for Peace", et internasjonalt nettverk som har som en atomvåpenfri verden som mål. Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte for, men dette var ikke nok for å sikre flertall. Nei til Atomvåpen er skuffet over utfallet.

Det var Ivar Johansen fra Sosialistisk Venstreparti som opprinnelig hadde fremmet forslaget. I sitt åpningsinnlegg viste han til at Oslos internasjonale strategi slår fast at hovedstaden skal profilere seg som en fredsby, og at medlemsskap i Mayors for Peace er en naturlig oppfølging av denne målsetningen. Johansen pekte også på at over initiaitvet har bed oppslutning fra over 5400 byer og kommuner over hele verden, hvorav 110 er hovedsteder.

Harald Nissen fra Miljøpartiet De Grønne trakk i sitt innlegg fram konferansen om humanitære konsekvenser av atomvåpen som ble avholdt i Oslo tidligere i år, hvor 127 stater deltok. Nissen mente at kamp mot atomvåpen ikke bare handler om utenrikspolitikk, men også om sikkerhet og beredsskap for å trygge Oslos innbyggere. 

Også Arbeiderpartiet støttet forslaget, og Nadeem Butt minnet i sitt innlegg bystyret om at vi aldri må glemme hva som skjedde den 6. og 9. august 1945 i Hiroshima og Nagasaki. Spredning og nedrustning av atomvåpen må være en høyt prioritert sak, sa Butt. 

Byrådsleder Stian Berger Røsland begrunnet avvisningen av forslaget med at Oslo allerede er tilsluttet andre initiativ som Business for Peace og Oslo Freedom Forum, og at kommunen bør prioritere andre arenaer for å profilere seg som fredsby. Han mente at Mayors for Peace har et aktverdig formål, men at det først og fremst fremstod som et symbolsk grep uten særlig effekt.

Venstres Terje Bjøro og Krfs Erik Lunde roste begge SVs initiativ, og Lunde mente at symbolpolitikk også kunne ha en effekt. Likevel valgte begge partiene å ikke støtte forslaget, selv om de befant seg i en vippeposisjon og avgjorde utfallet i saken. 

James Lorentzen fra Høyre argumenterte i sitt innlegg for at det er viktig at demokratiske land har atomvåpen når autoritære regimer som Iran og Nord-Korea utvikler atomvåpen, og kalte det "et fåfengt og naivt prosjekt" at Oslo kommune skal jobbe for en atomvåpenfri verden. Lorentzen mente dette var noe en kunne jobbe for som individer gjennom ikke-statlige organisasjoner. 

Daglig leder i Nei til Atomvåpen, Lars Gaupset, er skuffet over utfallet.

- Det er spesielt skuffende at Venstre og Krf stemte i mot, ettersom disse partiene har programfestet tydelige formuleringer for er forbud mot atomvåpen i sine programmer. Jeg hadde i det lengste håpet på at Venstre ville endre mening, ettersom partiet i Bergen bystyre har foreslått det samme der, sier Gaupset. 

Dette er andre gang saken er oppe i Oslo bystyre. Forrige gang saken ble behandlet var i 2005, og ble da foreslått av Tom Pape fra Arbeiderpartiet. 

For mer informasjon, kontakt Lars Gaupset på tlf: 979 72 086 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

 

 

Del

Medieklipp Utland

Medieklipp Atomvåpen

Medieklipp Kjernekraft

Google Nyheter

Oversikt

Ta kontakt med oss

Flere nyheter fra NTA